Google PlusFacebook
Дата:
НУ Паисий Хилендарски
Начално училище в град Стрелча

За поредна година НУ "Паисий Хилендарски" – град Стрелча участва в Национална програма „ България – образователни маршрути", модул "Културните и научните институции като образователна среда". Целта на програмата е разширяване на интереса у децата и учениците към българската идентичност, култура, традиции и литературно наследство и за утвърждаване на духовните ценности на нацията. Дейностите по модул „Културните и научните институции като образователна среда“ предвиждат пътувания и посещения на културни институции с провеждане на уроци по различни предмети от общообразователната и професионална  подготовка.

Ученици от III и IV клас  проведоха своите учебни часове по човекът и обществото в Историческия музей в гр. Ловеч и в Историческия  музей в гр. Плевен. По пътя разгледаха най-големия старопланински манастир,  трето по големина духовно средище в България, разположен на живописния бряг на река Черни Осъм до с. Орешак.

Уроците продължиха и в Природонаучния музей в с. Черни Осъм. В трите зали на музея децата видяха над 700 експоната - едри бозайници, записи от песни на птици, рев на мечка, виене на вълк; природни забележителности от района и всички видове риби, земноводни и влечуги, които живеят в Средна Стара планина. Голям интерес предизвикваха колекциите от насекоми и показаните над 120 различни вида птици. 

В музея „Къкринско ханче“ малките ученици с голям интерес изслушаха тематичните беседи за последните мигове от живота на Апостола и за делото му, направило Ловеч център на Вътрешната революционна организация. Научиха нови, любопитни факти за живота на Левски. Къкринското ханче е едно от най-известните места, свързани с революционната дейност на Апостола на свободата Васил Левски, мястото,  което му е дало последен подслон преди да бъде заловен от турските заптиета призори на 27 декември 1872 г. В него са се провеждали заседанията на местния революционен комитет.

В музей „Васил Левски“, част от Регионалния исторически музей в Ловеч, учениците разгледаха  най-богатата в страната колекция от лични вещи на Апостола – неговата сабя, кама, малка печатница, фалшиви турски печати, квитанции, както и оригинален негов портрет от 1870 г.

С малко дъжд и много емоции завърши посещението ни в Плевен по НП "България – образователни маршрути", модул "Културните и научните институции като образователна среда". Завърнахме се с обогатени и онагледени знания по предметите "Човекът и обществото" и "Изобразително изкуство".

 - Изображение 1 - Изображение 2 - Изображение 3 - Изображение 4 - Изображение 5 - Изображение 6 - Изображение 7 - Изображение 8